Drobné opravy v databázi

Vše co se týká serverů Opevneni.cz ...

Moderátor: BLooDiK

(ossack
Administrátor
Administrátor
Jméno a příjmení: Honza Nízký
Objekt: R-S 72
Poděkoval: 67 krát
Bylo poděkováno: 59 krát
Kontaktovat uživatele:

Re: Drobné opravy v databázi

Příspěvekod (ossack » 09.led 2026 12:27

Latest post of the previous page:

MASH píše:Ano Petře, souhlasím s Tebou. Samotná horní stanice (modrá) byla přímo pod srubem č. 64 nad polní cestou (zelená - je vidět jak na špionážních snímcích, tak i na dobovkách) a poslední podpěra v místě patek (hnědá). Pro zjednodušení jsem to dal do jednoho.

Jedna podpěra zde, druhá pod objektem l.o. č. 95 (je v db) a třetí pod č. 280.

Co se týče patek v PÚV pod S 64, obdobné se válí i pod spodní stanicí u silnice.

situace.jpg

Takže Lanovka fy Inžesta / horní st. přejmenovat na "Lanovka fy Inžesta / podpěra č.2" s tím, že horní stanice v db není tím pádem zadána?
Jiří Novák
Jméno a příjmení: *
Poděkoval: 3 krát
Bylo poděkováno: 20 krát

Příspěvekod Jiří Novák » 09.led 2026 13:59

Zaměřil jsem se přesně na ten modrý obdélník výše a podle něj udělal výřez z dobovky. Má tam být, krom překážek a řeziva, ještě něco důležitého vidět?
Přílohy
T64.jpg
MASH
Jméno a příjmení: Jiří Kratochvíl
Objekt: T-S 63 U potoka
Poděkoval: 6 krát
Bylo poděkováno: 9 krát
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MASH » 09.led 2026 17:18

(ossack píše:Takže Lanovka fy Inžesta / horní st. přejmenovat na "Lanovka fy Inžesta / podpěra č.2" s tím, že horní stanice v db není tím pádem zadána?

Honzo, do mailu jsem Ti zaslal sérii fotek z podzimu 1938, kde je nafocena jak horní stanice, tak další zařízení staveniště. Na celé fotce z výřezu výše zbyly ze staveniště už jen fochy na frakce stojící na té opěrné zídce v týlu T-S 64. Zvon už tam je vytažen, asi to bude rok 1939.

Prosím, rozhodni se, jestli to dle toho v db rozdělíš. Horní stanice i podpěra (=patky) byly blízko sebe, navíc v terénu nic krom patek a opěrné zdi nezbylo.

Děkuji.
capan
Jméno a příjmení: Petr Čapek
Poděkoval: 1 krát
Bylo poděkováno: 1 krát

Příspěvekod capan » 09.led 2026 17:36

(ossack píše:Takže Lanovka fy Inžesta / horní st. přejmenovat na "Lanovka fy Inžesta / podpěra č.2" s tím, že horní stanice v db není tím pádem zadána?

Ahoj všem,
bavíme se o základech nejhornějšího sloupu lanovky a já předpokládám, že asi byly jen tři. Tudíž číslováním od spodu by to byla podpěra č.3. Samozřejmě spodní a vrchní stanici do tohoto počtu nepočítám.

Jirko, ty tedy znáš přesnou polohu základů pro sloup číslo 1? Máš pravdu, dole u lomů se válí nejméně dvě základové patky.

Důkazy pro toto všechno:
1) Svazek č. 29 Pevnosti: Opevnění na Trutnovsku, str. 261?: německý špionážní snímek, je na něm vidět předposlední a poslední sloup lanovky.
2) Viděl jsem snímek horní stanice lanovky kousek napravo dolů od T64.
capan

Příspěvekod capan » 09.led 2026 17:52

Jiří Novák píše:Zaměřil jsem se přesně na ten modrý obdélník výše a podle něj udělal výřez z dobovky. Má tam být, krom překážek a řeziva, ještě něco důležitého vidět?

Vlevo pod prkennou ohradou je vidět (umělá) navážka nejspíše vzniklá navršením výkopu zeminy z místa srubu a možná dalšího materiálu. Bylo to zajištěno zdí z lomového kamene. A pak z dnešního stavu mně připadá, že zához srubu do předpolí nemá předepsaný sklon, tj. je krátký a má větší sklon. Též je v něm zákop.

Ta horní stanice lanovky byla trochu napravo a výše než je střed snímku, tj. asi na úrovni horního patra srubu.
Jiří Novák

Příspěvekod Jiří Novák » 09.led 2026 18:06

Když tu zazněla slova o tom zbytku staveniště pod T64, pak pro ostatní ještě jeden výřez, tentokrát zleva. Působí to trochu rozmazaně, ale je to z toho důvodu, že jsem to hodně přiblížil. Foceno to bylo totiž z velké dálky, z protějšího kopce.
Přílohy
Staveniště zleva.jpg
capan

Příspěvekod capan » 09.led 2026 18:16

Jiří Novák píše:Když tu zazněla slova o tom zbytku staveniště pod T64, pak pro ostatní ještě jeden výřez, tentokrát zleva. Působí to trochu rozmazaně, ale je to z toho důvodu, že jsem to hodně přiblížil. Foceno to bylo totiž z velké dálky, z protějšího kopce.

To vypadá jako výsypky lomového kamene, do tohoto prostoru vedla jedna navážecí lávka od horní stanice lanovky.
Jiří Novák

Příspěvekod Jiří Novák » 09.led 2026 18:48

Viz detail:
Přílohy
Detail.jpg

Zpět na „Elektronická Databáze čs. Těžkého Opevnění z let 1935-1938“