Drobné opravy v databázi

Vše co se týká serverů Opevneni.cz ...

Moderátor: BLooDiK

fuksai
Jméno a příjmení: Ivan Fuksa
Objekt: G2/98/A-180
Bylo poděkováno: 1 krát

Re: Drobné opravy v databázi

Příspěvekod fuksai » 04.črc 2025 20:38

Latest post of the previous page:

Jiří Novák píše:Nechápu, proč by se měl pojem "Dělostřelecká tvrz" redukovat pouze na "Tvrz", když se název "Dělostřelecká tvrz" normálně ve zprávách ŘOP objevoval? Je možné předložit zápis, kde se jasně říká - "od této chvíle pouze a jen Tvrz"? Pak budu souhlasit...

Prosím, šlo by ukázat nějaké větší množství dokumentů ŘOPu z let 1937–1938, kde se uvádí název dělostřelecká tvrz? Teď jsem to zběžně procházel a všude se uvádějí jen tvrze, ale po zkušenostech s Horkou/Hůrkou by mě to ani nepřekvapilo. Namátkově jsem přiložil materiály, kde je uváděno pouze tvrz. Často se také vyskytuje jen název nikoliv označení.
Přílohy
IMG_1034.JPG
IMG_1302.JPG
PICT2299.JPG
IMG_8917.JPG
IMG_5715.JPG
IMG_5158.JPG
IMG_4086.JPG
IMG_1233.JPG
100_0057.JPG
100_0022.JPG
Jiří Novák
Jméno a příjmení: *
Poděkoval: 2 krát
Bylo poděkováno: 19 krát

Příspěvekod Jiří Novák » 04.črc 2025 22:16

Jestli to dobře chápu, tak to současné učinění změny názvu z „Dělostřelecké tvrze“ na „Tvrz“ není založeno na žádném historickém zápisu, který by to jasně stanovil? A proč pouze zmiňované roky 1937 a 1938? Tam někde mělo dojít k oficiálnímu zlomu? Já jsem v mém příspěvku bohužel zmiňoval dřívější období, kde ŘOP rozhodovalo o umístění těžkého opevnění. Tam jednou uvádí „Dělostřelecké tvrze“ a jindy zase „Tvrze“.
Víc k tomu bohužel nejsem schopen říct :(
hraničář
Jméno a příjmení: Martin Říha
Poděkoval: 4 krát
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hraničář » 07.črc 2025 10:52

Jirko,

měl jsem pocit, že už jsem to tu kdysi několikrát psal, takže se k tomu nebudu detailně vracet. Co se týče označení v DB, jsem samozřejmě pro nahrazení "dělostřeleckých tvrzí" pouze "tvrzemi". Obraz DB odpovídá z drtivé většiny poslednímu známému vývoji, tj době kdy se již označení "dělostřelecké tvrze" nepoužívalo, podobně jako je tomu např. u změn zkratek OP-O, nebo KM-K. Ke změně prostě došlo patrně samovolným vývojem, protože není známa existence dokumentů, které by podobnou změnu nařizovaly. Konkrétně v případě označení "dělostřelecká tvrz" lze používání tohoto názvu oproti letům 1935-36 v letech 1937-39 nalézt již jen v jednotkách, navíc "tvrze" jsou součástí předpisů resp. směrnic, které vyžadovaly několikeré schvalování.
Jiří Novák
Jméno a příjmení: *
Poděkoval: 2 krát

Příspěvekod Jiří Novák » 07.črc 2025 12:23

hraničář píše:Jirko,

měl jsem pocit, že už jsem to tu kdysi několikrát psal, takže se k tomu nebudu detailně vracet. Co se týče označení v DB, jsem samozřejmě pro nahrazení "dělostřeleckých tvrzí" pouze "tvrzemi". Obraz DB odpovídá z drtivé většiny poslednímu známému vývoji, tj době kdy se již označení "dělostřelecké tvrze" nepoužívalo, podobně jako je tomu např. u změn zkratek OP-O, nebo KM-K. Ke změně prostě došlo patrně samovolným vývojem, protože není známa existence dokumentů, které by podobnou změnu nařizovaly. Konkrétně v případě označení "dělostřelecká tvrz" lze používání tohoto názvu oproti letům 1935-36 v letech 1937-39 nalézt již jen v jednotkách, navíc "tvrze" jsou součástí předpisů resp. směrnic, které vyžadovaly několikeré schvalování.

Tomu co píšeš, naprosto rozumím a nemám s tím absolutně problém, aby každý tuto situaci vnímal nebo psal po svém. Chci jen upozornit na to, že když před nějakým časem přišlo na přetřes, že by se měl používat veřejně pouze pojem "Tvrze", skoro to méně zasvěceným bez řádného odůvodnění muselo jednoznačně vyznívat, že název "Dělostřelecké tvrze" snad nikdy neexistoval.
Ještě doplním, že už v roce 1935 ŘOP pracovalo s pojmem "Tvrz" - mimo jiné!
(ossack
Administrátor
Administrátor
Jméno a příjmení: Honza Nízký
Objekt: R-S 72
Poděkoval: 67 krát
Bylo poděkováno: 52 krát
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod (ossack » 07.črc 2025 12:58

Píšu si do úkolů a vedu v patrnosti. Stejně tak posun v letech 1933-1938 a O a další věci.

Zpět na „Elektronická Databáze čs. Těžkého Opevnění z let 1935-1938“