Latest post of the previous page:
Šachta pro kopuli je připravena na tmelení. Polystyren se zdá být dobrým stavebním materiálem.Model R-S 54, měřítko 1:35
Moderátor: Tulda
Čau koukám zase pokrok
. Já mám na jistý čas vystaráno s modelováním
. Když se mě povede nafotit aktuální stav modelu, kde jsem skončil. Tak zítra se pokusím poslat foto.

- mischacek
- Jméno a příjmení: Michal Kettner
- Objekt: D.t. H.
Tulda píše:Konečně to vypadá jako bunkr a stačilo jen pár drátků.Teď už jen střílny do zvonu, dodělat kopuli a můžu osazovat.
moc pěkné, hele z jakého materiálu jsi udělal tu střílnu??
- mischacek
- Jméno a příjmení: Michal Kettner
- Objekt: D.t. H.
Tulda píše:mischacek píše:moc pěkné, hele z jakého materiálu jsi udělal tu střílnu??
Destičky od Romana, někde popisoval, co jsou zač...
Aha, tak to jo , já že to vypadalo tak nějak jinak
- Tulda
- Jméno a příjmení: Otakar Jirků
- Poděkoval: 42 krát
- Bylo poděkováno: 65 krát
První střílnová vložka do zvonu. Jen pro zajímavost 3,5 h práce (kdybych dělal raději něco užitečnějšího
), průměr cca 7,5 mm.

Naposledy upravil(a) Tulda dne 13.pro 2008 20:42, celkem upraveno 4 x.
mischacek píše:Tulda píše:mischacek píše:moc pěkné, hele z jakého materiálu jsi udělal tu střílnu??
Destičky od Romana, někde popisoval, co jsou zač...
Aha, tak to jo , já že to vypadalo tak nějak jinak
Destičky to je věc, mě střílny do zvonu teprva čekaji. S moji odstávkou počítám, že tak nejdřív v únoru začnu něco plodit na modelu

- Tulda
Kopule je hotova. Nátěr je pouze pracovní, finální černý s nějakou tou zelenou (jak to bylo tenkrát netuším) až po osazení do objektu. Nepoužívám tak sofistikované metody jako Roman, ale snažím se, jak nejlépe dovedu. Ctěná obec bunkrologická byla sice k mému předchozímu dílku až nečekaně nekritická, přesto neusínám na vavřínech a pokusím se u Zlk znázornit větší elevaci (21°) tří střílen. Snad to bude k světu.
Tulda píše:Kopule je hotova. Nátěr je pouze pracovní, finální černý s nějakou tou zelenou (jak to bylo tenkrát netuším) až po osazení do objektu. Nepoužívám tak sofistikované metody jako Roman, ale snažím se, jak nejlépe dovedu. Ctěná obec bunkrologická byla sice k mému předchozímu dílku až nečekaně nekritická, přesto neusínám na vavřínech a pokusím se u Zlk znázornit větší elevaci (21°) tří střílen. Snad to bude k světu.
Žádné sofistikované metody z minula si pamatuji, že mi vylezli z barvy léta. Tak se letos tomu snažím předejít. Mohu jen doporučit jedná se o tmel TAMIYA PUTTY. Používám ho na vojáčky atd. stačí si nanést jen tak na prst a rozetřít po zvonu.
- JanMalousek
- Jméno a příjmení: Jan Maloušek
Zajímavá věc pro psachology - tady Tulda logicky zjednodušil celý "bungr" na polystyrénovo-dřevotřískovou krabici, ale s kopulí si dal tu práci a udělal ji skutečně celou, ač bude koukat ubohý kousíček vrchlíku... Zkrátka, ty pancéřové prvky nějak lákají... Když už to tak máte, nechcete rovnou udělat model demontáže panc. věží pro účely Velkoněmecké říše? Chápu, že asi ne, ale ouplně mi přijde líto Vaší práce na kopuli, když to pak nebude vůbec nikdo vidět...
(Podle ufiklého čepu soudím, že nebude dioráma znázorňovat "montáž věží pro potřeby ČSR".)
(Podle ufiklého čepu soudím, že nebude dioráma znázorňovat "montáž věží pro potřeby ČSR".)
Naposledy upravil(a) JanMalousek dne 11.led 2009 17:17, celkem upraveno 1 x.
- Tulda
To už tak někdy bývá. Člověk si hraje s detaily, které často ani nejsou vidět. Prostě mě hřeje ten pocit, že tam jsou. Podobně jsem si vyhrál se vstupní chodbou až po druhé silnostěnné dveře a přitom bez baterky s hlavou narvanou ve chodu to taky vidět nebude.
Zvony jsou skutečně modelářsky naprosto nelogické. Musel jsem kvůli tomu nechat ve stropě větší otvory, které pak budu složitě zadělávat. Nedělám to však sériově ani závodně, nýbrž pro radost. A toho "ctěného p. modeláře" bych prosil příště nahradit jménem.
Zvony jsou skutečně modelářsky naprosto nelogické. Musel jsem kvůli tomu nechat ve stropě větší otvory, které pak budu složitě zadělávat. Nedělám to však sériově ani závodně, nýbrž pro radost. A toho "ctěného p. modeláře" bych prosil příště nahradit jménem.
- JanMalousek
- Jméno a příjmení: Jan Maloušek
Tulda píše:To už tak někdy bývá. Člověk si hraje s detaily, které často ani nejsou vidět. Prostě mě hřeje ten pocit, že tam jsou. Podobně jsem si vyhrál se vstupní chodbou až po druhé silnostěnné dveře a přitom bez baterky s hlavou narvanou ve chodu to taky vidět nebude.
Jasně, chápu - jen mne to zaujalo. Ta chodbička má logiku, páč bude alespoň trošku vidět.
Jinak - oslovení opraveno

- Tulda
Díky.
Pro mého zvonaře pana Hejkrlíka z Kunvaldu je příruba na zvonu prkotina, tak jsem si ji tam nechal udělat. Navíc je to jen od oka. Nejhorší byl vrchlík, který jsem si neskromně rozkreslil na desetiny milimetru.
Zkusmo jsem si odhadl čas na výrobu kopule:
3 h výkres pro truhláře
1 h výroba na soustruhu
1 h doladění a tmelení nepřesností
1 h otvor pro vložku
1,5 h vložka
0,5 h usazení vložky
1 h manipulační čep
0,5 h pozorovací otvory
0,5 h natírání
(nepočítám čekání na zatvrdnutí tmelu, shánění podkladů a měření vložky- cca 2-4 h). Sčítat raději nebudu.

Pro mého zvonaře pana Hejkrlíka z Kunvaldu je příruba na zvonu prkotina, tak jsem si ji tam nechal udělat. Navíc je to jen od oka. Nejhorší byl vrchlík, který jsem si neskromně rozkreslil na desetiny milimetru.
Zkusmo jsem si odhadl čas na výrobu kopule:
3 h výkres pro truhláře
1 h výroba na soustruhu
1 h doladění a tmelení nepřesností
1 h otvor pro vložku
1,5 h vložka
0,5 h usazení vložky
1 h manipulační čep
0,5 h pozorovací otvory
0,5 h natírání
(nepočítám čekání na zatvrdnutí tmelu, shánění podkladů a měření vložky- cca 2-4 h). Sčítat raději nebudu.
Zpět na „Modely opevnění (novinky, rady, otázky aj.)“